wat staat daar nou eigenlijk?

Enkele foefjes om de informatie op het etiket te ontcijferen.


  • Wat er het meeste inzit staat vooraan in het rijtje

    • rijst, kippenvlees, bietenpulp ......

    • Staat er kip, dan zit er alles in van een kip (nek, hoofd, poot, snavel)

    • staat er kippenvlees, dan is dat het vlees van een kip (geen poten of snavels)

    • kip of kippenvlees (kan ook lam of lamsvlees zijn e.d.) betekend dat het vlees gewogen is met het vocht er nog in. Na droging (in brokken) blijft er slechts 20% van het gewicht over. Dit betekend dat het vlees dus eigenlijk verder in het rijtje thuis zou horen.

    • staat er gehydrolyseerde kip, dan is dat de kip zonder vocht.

    • vooral belangrijk bij brokken

    • Toevoegingsmiddelen zijn kleurstof, antioxidanten, conserveermiddelen

    • Toegevoegde vitamine zoals vitamine A bv. zijn chemisch toegevoegde vitamine om bv de houdbaarheid te kunnen verlengen.

    • Toegevoegde vitamine zijn niet de vitamine die in een ingrediënt zitten.

    • Soms worden producten gesplitst en wordt er bv gesproken over mais en maismeel. Dit is eigenlijk hetzelfde en zou je deze twee bij elkaar optellen dan komt het product verder naar voren in het rijtje te staan.

    • Mais en maismeel even als haver en gerst zijn slecht verteerbare granen.

    • Rijst en aardappelen is een prima bron van koolhydraten en goed verteerbaar voor een hond of kat.

    • Bietenpulp is een toevoeging die weinig vitamine bevat. Het is meer een vulstof met weinig toegevoegde waarde.

    • Dierlijke bijproducten is alles wat afval is. Je kunt er niet aan aflezen van welk dier het is en ook niet welk stukje van het dier het is. Het wordt allemaal kort gemalen en (vaak) berekend als vlees. Het is echter vlees van erg lage kwaliteit.

Claims

Wat een fabrikant op zijn voer mag zetten is allemaal aan eisen verbonden.  Onderstaand enkele voorbeelden van claims die gebruikt worden:


volledig voer                    =     alles zit erin

aanvullend voer               =     er zijn nog toevoegingen nodig

                                                (dit is vaak het blikvoer in de supermarkt)

met lam                            =     minimaal 4% lam in het product

                                                (het hoofdbestanddeel kan ook een andere diersoort zijn. )

                                                kijk in de supermarkt  eens op het etiket van een "goedkope"

                                                kalfsleverworst en zie wat het hoofdingrediënt is.

Hypoallergeen                  =     gegarandeert 1 eiwit?

gehydroliseerde eiwitten =    celwand van een eiwit is kapot gemaakt zodat een lichaam

                                                ze niet meer herkend.

                                                (Zeer geschikt voor dieren met een voedingsallergie)