Hygiëne 
Bacteriën ze zitten overal, veelal worden we er niet ziek van. Toch is een bepaalde mate van Hygiëne wel gewenst. Zeker als het gaat om bereiding van eten. Wat heeft dit voor invloed op het voedsel van ons huisdier?
MRSA, Campylobacter en salmonella zijn bacterieën die je regelmatig ziet op vlees en in eieren. Bij verhitting (zoals bij PETfit) wordt de bacterie gedood, bij bevriezing helaas niet. Bevriezing stopt de bacteriegroei (het worden er niet meer) maar het dood de bacterieën niet.
Uw huisdier wordt in het algemeen niet ziek van het eten van vers vlees dat besmet is met een bacterie, maar ze kan wel de bacterie overdragen op u of uw kinderen.
Voert u vers vlees neemt u dan zeker onderstaande maatregelen:
- Bereid je rouw vlees (voor je hond/kat of voor jezelf) maak dan altijd daarna je werkplek goed schoon.
- handen wassen en snijplank niet meer gebruiken om je gegaarde vlees op te leggen.
- Honden/katten kunnen de bacteriën uitscheiden via de ontlasting.
- Na eten van rouw vlees, of na likken aan anus, of na eten van poep kan een hond die je in je gezicht likt de bacterie over brengen.
- Werk daarom extra hygienisch als je rouw vlees voert en kleine kinderen hebt die alles nog in de mond steken. (ik zou eerder adviseren geen vers vlees te voeren als je kleine kinderen hebt.)
- Let op met intieme knuffelpartijen met je hond (vooral niet in je gezicht laten likken). vooral als je minder weerstand hebt of denk weer aan je kinderen.
- De MRSA bacterie hoort tot de soort die resistent is tegen Antibiotica.
MRSA:
MRSA komt in Nederland voor bij circa 40% van de varkens, bij bijna 30% van de vleeskalveren en bij circa 7% van de vleeskuikens. Het percentage bedrijven waar MRSA werd aangetroffen was op bedrijven met vleeskalveren, varkens en vleeskuikens respectievelijk, 88%, 70% en 8%.
MRSA kan ondanks de strenge slachthygiëne op het vlees terecht komen. In 2008 werden op bijna 12% van de verschillende vleessoorten kleine aantallen MRSA aangetroffen. Op kalkoen werd de bacterie het meest gevonden: 35% van de monsters bevatte MRSA.
Overdracht kan plaatsvinden door direct contact met de dieren.
Anno 2013 is ruim 40% van de MRSA die bij mensen wordt aangetroffen, afkomstig van dieren. Vee maar ook huisdieren die drager zijn kunnen de MRSA bacterie overbrengen op mensen, vooral op ouderen, mensen met een lagere weerstand, en jonge kinderen.
Meer weten? Nederlandse voedsel- en warenautoriteit:
Meer over MRSA: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/bacterien-ziekteverwekkers/dossier/mrsa/komt-mrsa-ook-voor-bij-dieren
Salmonella en Campylobacter
Salmonella's zijn bacteriën die in de darmen van dieren zitten. Soms zitten ze dan ook in rauwe eieren en op vlees of vis. Mensen kunnen een voedselvergiftiging oplopen als ze salmonella binnen krijgen. Veel dieren hebben van nature salmonella-bacteriën in hun darmen zitten. Bijvoorbeeld kippen, varkens, koeien, maar ook reptielen en volièrevogels. Als legkippen besmet zijn, komt de bacterie soms ook voor in rauwe eieren.
Sinds 2011 mag er geen salmonella meer op kipvlees voorkomen. Dit is het gevolg van een Europese norm die mogelijk was omdat salmonella door zorgvuldige hygiëne buiten de stallen kan worden gehouden. Bij campylobacter is dit echter veel moeilijker. Ook bij zeer ver doorgevoerde hygiëne blijft er altijd een aantal koppels besmet. Alleen met doorstraling is kipvlees vrij te krijgen van campylobacter, maar dit is kostbaar en wordt door consumenten niet geaccepteerd.
Tijdens het slachtproces kan een deel van de campylobacter bacteriën op het vlees terechtkomen. Door een zo groot mogelijke hygiëne wordt de kans daarop zo laag mogelijk gehouden, maar zolang de aangevoerde dieren de bacteriën nog bij zich dragen, is het onmogelijk de contaminatie helemáál te voorkomen. Zoals aangegeven is kipvlees het meest gecontamineerd: bijna 17% van de monsters was in 2010 positief. Voor andere vleessoorten is het beeld volledig anders: van rund-, kalfs-, en varkensvlees was minder dan 1% van de monsters positief. Alleen lamsvlees vormde met ruim 5% positieve monsters een uitzondering.
Ook gezelschapsdieren kunnen, naast andere ziekteverwekkers, ook campylobacter bacteriën bij zich dragen waardoor de mens een enkele keer ziek kan worden. Voldoende hygiëne bij de omgang met gezelschapsdieren is daarom van belang om de kans op overdracht van ziekteverwekkers te verminderen. Uw huisdier wordt niet ziek na het eten van besmet vlees, echter ze kan de bacterie wel overdragen op u, of een ander die in aanraking komt met uw dier. Voor het intiem knuffelen en in het gezicht of handen laten likken van honden/katten die rouwvlees eten is een risofactor.
Risico van Salmonella: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/bacterien-ziekteverwekkers/dossier/salmonella/risico-salmonella
Meer over Campylobacter: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/bacterien-ziekteverwekkers/dossier/campylobacter/hoe-vaak-is-vlees-besmet-met-campylobacter